Nema odštete za izgubljeno tržište na KiM

Bez autora
Aug 30 2011

Srpski privrednici neće dobiti ni dinar odštete zbog gubitaka koje trpe pošto svoju robu ne mogu da plasiraju na tržište Kosova i Metohije. Odredbe CEFTA sporazuma, koje su direktno prekršene uvođenjem embarga na srpsku robu na Kosovu, ne predviđaju mogućnost bilo kakvog finansijskog obeštećenja. A od 20. jula, kada je takozvana vlada Kosova zabranila plasman robe iz Srbije na KiM, ovdašnji proizvođači napravili su gubitak od 13 miliona evra, a procenjuje se da će direktna šteta do kraja godine dostići 250 miliona evra. Pojedini proizvođači ističu da zbog embarga svakodnevno beleže minus od čak 10.000 evra. Ipak, u Ministarstvu ekonomije smatraju da mehanizam za rešavanje sporova u okviru CEFTA sporazuma nije loš. Naprotiv, smatra se da on pruža uslove za efikasno rešavanje sporova. Predviđene su tri faze ukoliko strane ne mogu da prevaziđu problem kroz saradnju i bilateralne konsulatacije. Reč je o konsultacijama u okviru Zajedničkog komiteta CEFTA, potom medijaciji, pa arbitraži. Nažalost, ukoliko dogovora nema, može da protekne i devet meseci dok dođe do konačne, obavezujuće odluke arbitražne komisije.

Nema odštete za izgubljeno tržište na KiMSrpski privrednici neće dobiti ni dinar odštete zbog gubitaka koje trpe pošto svoju robu ne mogu da plasiraju na tržište Kosova i Metohije.

Kako je za „Novosti“ potvrđeno u Ministarstvu ekonomije, odredbe CEFTA sporazuma, koje su direktno prekršene uvođenjem embarga na srpsku robu na Kosovu, ne predviđaju mogućnost bilo kakvog finansijskog obeštećenja.

A od 20. jula, kada je takozvana vlada Kosova zabranila plasman robe iz Srbije na KiM, ovdašnji proizvođači napravili su gubitak od 13 miliona evra, a procenjuje se da će direktna šteta do kraja godine dostići 250 miliona evra. Pojedini proizvođači ističu da zbog embarga svakodnevno beleže minus od čak 10.000 evra.

Ipak, u Ministarstvu ekonomije smatraju da mehanizam za rešavanje sporova u okviru CEFTA sporazuma nije loš.

- Naprotiv, smatra se da on pruža uslove za efikasno rešavanje sporova - rečeno je za „Novosti“ u ovom ministarstvu.

- Predviđene su tri faze ukoliko strane ne mogu da prevaziđu problem kroz saradnju i bilateralne konsulatacije.

Reč je o konsultacijama u okviru Zajedničkog komiteta CEFTA, potom medijaciji, pa arbitraži. Nažalost, ukoliko dogovora nema, može da protekne i devet meseci dok dođe do konačne, obavezujuće odluke arbitražne komisije.

„Srpski slučaj“ ipak, biće „pokusni kunić“ za testiranje CEFTA sporazuma, bar u okviru mehanizama zaštite. Jer, do danas, u roku od skoro četiri godine od kada je Sporazum na snazi, nijedna potpisnica CEFTA nije pokretala ovu proceduru za rešavanje sporova.

- Napominjemo da je ovoga puta rešavanje spora u okviru CEFTA donekle specifično jer je vezano za proces dijaloga Beograda i Prištine koji tretira i pitanje prepoznavanja pečata i prateće dokumentacije - navode u Ministarstvu.

- Ali ceo proces rešavanja spora u okviru CEFTA je institucionalizovan i ima svoja pravila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik